NL

Zeker zijn van kwaliteit? Check het FM keurmerk.

cases
FM Approved

FM Approval is een van de hoogst haalbare kwalitatieve keurmerk voor risicobeperking en schadepreventie. Het wordt afgegeven door een van de grootste verzekeraars wereldwijd op dit gebied: FM Global. Dit is hoe dat werkt, en waar zo’n keurmerk goed voor is.

Wat is FM Approval?

FM Approval is het keurmerk dat FM Global afgeeft op producten die voldoen aan de hoge eisen die zij stellen. Het is een vereiste van FM Global om door hen verzekerd te worden, dat de gebruikte materialen voor een te verzekeren gebouw FM Approved zijn.

Als een van de grootste eigendoms- en vastgoedverzekeraars ter wereld, willen zij namelijk zeker stellen dat hetgeen zij verzekeren in elk geval van de hoogst mogelijke kwaliteit is. Daarmee verkleinen ze de kans op schade, en daarmee uiteindelijk schadevergoeding. Niet alleen verhoogt dit kwaliteit; het verlaagt ook de premie voor pandeigenaren. Logisch dat FM wereldwijd terrein wint.

Een pand bouwen met FM Approved producten is dus gunstig voor zowel de eigenaar als de verzekeraar. Deze producten worden namelijk grondig getest door FM Approval op onder andere constructie-veiligheid, brand en windbelasting.

Mark Peeters, Manager Business Development bij Guardian: “De standaarden voor die tests zijn vaak gebaseerd op bestaande testen en methoden, en dan doet FM Approvals daar ‘een schepje er bovenop’.”

Hoe werkt zo’n test?

Om een product FM Approved te krijgen, moeten we naar de Verenigde Staten. De keuringstesten mogen namelijk alleen bij FM Approvals zelf gedaan worden, in hun eigen laboratoria. Voor ons is dat de locatie in Boston, waar ze onder andere hun windlaboratorium hebben.

Daar worden onze mechanische bevestigers – die wij zelf produceren – dakbanen en dakisolatie – van andere fabrikanten – getest in een systeem opbouw. Door FM Approvals, samen met ons.

De materialen zenden we hen toe, het opbouwen van de tests doen wij, en vervolgens checken we de producten ter plekke, samen met FM Approvals. Één van FM Global’s voorwaarden om de gemeten kwaliteit te kunnen garanderen.

Is een product door de FM Approval test gekomen, dan mag het FM Approved genoemd worden. Te zien aan het keurmerk: de letters “FM”, afgebeeld in een ruit, op het product of het label van de verpakking gedrukt.

Altijd bewaakte kwaliteit

Het FM keurmerk en certificaat ontvangen, is echter pas de eerste stap. Om de kwaliteit van een FM Approved product te bewaken, is het behouden van het keurmerk de tweede stap. Dit doen ze door audits.

Twee keer per jaar doet FM Approvals een uitgebreide audit van ons assortiment. Dat gebeurt dus naast alle reguliere en andere audits. FM Approvals stelt dit als volgende belangrijke vereiste om hun keurmerk te mogen voeren, en als garantie van constante kwaliteit.

Iemand van FM komt voor zo’n audit bij ons op bezoek en loopt alle processen door. Van fabrieksomstandigheden tot tekeningen die ongewijzigd moeten zijn en materialen die in de juiste staat moeten verkeren. Het hele productieproces wordt onder de loep genomen. Alles om te kunnen (blijven) zeggen dat FM Approved producten daadwerkelijk te allen tijde van de hoogst mogelijke kwaliteit zijn. Ongeacht hoelang geleden de initiële tests zijn gedaan.

Mede daarom moeten wij ook elke aanpassing aan een FM Approved product aanvragen bij FM Approvals: een change request. Mark Peeters: “Willen we de kleur veranderen, een product sterker maken of ander materiaal gebruiken, dan moeten we dat doorgeven. FM bepaalt dan of het akkoord is, en of er eventueel een nieuwe testronde nodig is.”

Waarom dat de moeite waard is

Om het keurmerk te mogen dragen, moet er dus aardig veel tijd, energie en geld geïnvesteerd worden. Na het productieproces alleen al gaan er weken tot maanden over een aanvraag en testronde heen. Bovendien zijn er dan duizenden dollars geïnvesteerd om de test(s) te bouwen, naar de VS te gaan, het FM instituut en de certificaten te betalen. En dan nog de halfjaarlijkse audits.

Waarom wij dat de moeite waard vinden? Ten eerste: omdat het een van de hoogst haalbare kwaliteitscertificaten betreft. En we werken natuurlijk graag met de beste producten aan onze daken. Daarnaast is het voor veel huurders of eigenaars van belang om hun pand te kunnen verzekeren bij FM Global: ten slotte een van de grootste op het gebied van schadeverzekering.

Vaak zijn dit nu nog Amerikaanse bedrijven, omdat die bekend zijn met FM Global. In Europa zien we de eis om met FM Approved producten te werken – om die FM verzekering te kunnen afsluiten – daarom slechts nog bij de projecten voor Amerikaanse bedrijven.

Daarnaast zien we ook een groei van Europese projecten – vaak de projecten van groot formaat en met aanzien – die kiezen voor de hoge kwaliteit van FM approved producten. Kunnen ze investeren in deze extra zekerheid, dan doen ontwikkelaars of eigenaars dat steeds vaker.

En hoewel dat aandeel groeiende is, is het op dit moment nog relatief klein. Mark Peeters: “Van de 2000 berekeningen die wij jaarlijks doen volgens EU regelgeving, zijn er nu zo’n 40 tot 60 die ‘het schepje er bovenop’ willen van FM Approval.”

Er zit volgens ons echter veel potentiële groei in het keurmerk. Echter zullen eerst meer adviseurs, architecten en ingenieurs er van af moeten weten. En zullen eigenaren erin moeten willen investeren. Is dat het geval, dan zijn ze in elk geval zeker van maximaal mogelijke schadepreventie en minimaal risico voor hun pand.

Lees hier meer over onze producten en systemen die FM getest zijn, en hoe de windlastberekening precies in elkaar zit.