ASTL Bevestigingssysteem
Risicobeperking in dak- en inboedelschade en efficiënter werken aan je dakafschot is te koop. De investering? Onze ASTL afschotbevestiger. Een gepatenteerd product met een track record van 7 jaar schadeloze bevestiging. We raden het daarom sterk aan als standaard product, bij 3 soorten dakprojecten.
Wat is de ASTL afschotbevestiger?
We ontwikkelden hem 7 jaar geleden, met input van een aantal Scandinavische partners. Zij hadden behoefte aan een afschot bevestiger die hun dak en inboedel zeker stelde onder élke weersomstandigheid.
Als enige in de markt, stijgt de ASTL afschotbevestiger ver uit boven de standaard. En nog steeds is ons product uniek in z’n kwaliteit en efficiëntie. Klaar voor alle omstandigheden die een dak(afschot) te verduren krijgt. Met de ASTL is het namelijk mogelijk een verschil tot 110 millimeter in afschot-isolatiedikte te overbruggen met één lengte-combinatie. Bovendien is hij erg snel en efficiënt in de verwerking op het dak.
Samengevat staat de ASTL afschotbevestiger voor:
-
100% stapzekerheid.
-
11 jaar kwaliteitsgarantie.
-
Zekerheid bij bevestiging.
-
Een overbrugging tot 120 mm. (bij toepassing ASTL-48-340/460)
-
En een snelle verwerking.
Het systeem is daarmee uitermate geschikt voor de bevestiging van daksystemen met afschotisolatie op beton. Het maakt de connectie van betonnen ondergrond, isolatielaag en dakbedekking en daarmee het complete systeem foutloos – en maakt het resultaat daarmee praktisch risico-loos. Deze bevestiging krijg je niet kapot; niet door lekkage, slechte montage of door slijtage. En dat kan van pas komen, in de volgende 3 type daken.
Het voordeel van ASTL, bij 3 soorten dakprojecten
Het belangrijkste kenmerk van de ASTL afschot-bevestingscombinatie, is dat hij goed is om grote hoogteverschillen te overbruggen. Het grootste voordeel dat je daarmee hebt, kun je als dakdekker of -aannemer waarschijnlijk raden: je hebt minder verschillende lengtes in bevestigers op voorraad nodig. En dat scheelt niet alleen in aanschaf. Het scheelt ook een hoop gedoe op het dak, in deze 3 scenario’s.
1. Afschotisolatie
Bij bevestiging van daksystemen op dakvloeren met hoogteverschillen in de betonnen vloerplaten, loop je als dakdekker tegen een typisch probleem aan.
Je werkt met verschillende hoogtes. Met een standaard combinatie bevestiger (tule met betonschroef) heb je een maximale speling van 1 centimeter. Dat betekent dat je soms wel 4 combinaties nodig hebt om een afschot te overbruggen. Op de ene plaats heb je de ene combinatie nodig, op de volgende plek weer de andere. En dat betekent weer veel verschillende dozen, grote bestelhoeveelheden, en veel overschot aan het einde van een project. Om nog maar niet te spreken van het inefficiënte werk op het dak, met constant zoeken naar de juiste combinatie.
De ASTL bevestiger verstelt zichzelf automatisch. En daar hoef je niks voor te doen, alleen je combinatie erin schroeven. Op die manier kan hij een afschot van 11 cm verschil overbruggen (bij langste combinaties).
Dat betekent dat je met 1 à 2 ASTL bevestigers met verschillende lengtes een compleet dak(afschot) kunt bevestigen. Één ASTL voor 130 tot 170 millimeter afschot isolatie en één voor 170 tot 250 millimeter bijvoorbeeld. Hoe langer de combinaties, hoe meer afschot je kunt overbruggen.
Zo werk je dus altijd efficiënter, makkelijker en met minder kans op fouten!
2. Renovatieprojecten
Ook hier komt de ASTL beter van pas dan de standaard combinaties. Bij renovatieprojecten heb je namelijk vaak te maken met grote verschillen in de bestaande opbouwdikte. Zo heb je bijvoorbeeld een oud betondak met of zonder isolatie. Daar kan een (oude) bitumen daklaag op liggen. Die zal door de jaren heen 1 tot 2 keer overlaagd zijn. Dan heb je dus 3 tot 4 lagen bitumen over elkaar. Dat geeft veel hoogteverschil, tot meer dan 1 cm.
Als je dan een standaard combinatie bevestiger gebruikt, kan het zijn dat je net 1 tot 2 centimeter in lengte van de schroef mist.
Heb je op dat moment een ASTL afschot-bevestigingscombinatie bij de hand, dan zit je safe. Ook in dit geval heb je namelijk minder combinaties nodig – met 1 à 2 kom je uit – en zit je altijd op de juiste diepte, zonder kans op schade.
3. Hoogteverschil in betonnen elementen / PREFAB elementen
Het risico bij prefab betonnen daken, is hetzelfde als bij bovenstaande 2 scenario’s. Er zit altijd iets verschil in dikte of hoogte. Zo’n betonplaten leggen ze namelijk in één keer op een dak naast elkaar. Daartussen kan tot wel 5 centimeter hoogteverschil zitten, in het uiterste geval. Daar komt dan nog isolatie bovenop, die op zijn beurt dus ook weer scheef komt te liggen.
Dit zijn niet zo’n grote verschillen als bij een afschot, maar het blijft een risico op je dak, zo’n hoogteverschil. En risico’s moet je elimineren, als het op dakbedekking aan komt, is ons credo. Dus kun je ook hier beter met de ASTL-combinatie werken, dan met een standaard combinatie die verschillen niet (letterlijk en figuurlijk) waterdicht kan overbruggen.
Extra voordelen
Niet alleen komt de ASTL afschot-bevestiger goed van pas in bovenstaande dakbedekkings-scenario’s als de oplossing voor hoogteverschillen. Het heeft nog een paar handige pluspunten:
- Deze afschot-bevestiger is 100% stapzeker. Het telescopisch effect van de tule veert namelijk altijd mee met de isolatie. Loop je ernaast of stap je erop, dan beweegt de tule samen met de dakbedekking naar beneden, doordat de schroef vrij kan bewegen in de tule.
- De ASTL heeft dezelfde rekenwaarden als een standaard combinatie; 600 tot 800 Newton design load – soms zelfs meer – afhankelijk van het type tule en dakbaan.
- En hij is extra veilig te bevestigen in combinatie met een boorstop. Daarmee heb je altijd de juiste diepte te pakken met voorboren in beton. De boorstop levert altijd een iets bredere diameter in de isolatie op, en zorgt ervoor dat het gruis onder de isolatie ingeslagen wordt. Geen hoopje bovenop het boorgat of terugvallend in het boorgat, waardoor je het boorgat vervuilt en de bevestigingsschroef vervolgens niet goed pakt. Zekerheid en veiligheid voorop!
“De investering waard”
“Dit product an sich is maar klein gedeelte van de totale kostprijs van een dak. Als je daar op bespaart – door met niet gecertificeerde of met standaard combi’s te werken – loop je veel risico. Je dure dakbedekking kan wegwaaien of nat worden. Los van inventaris in het gebouw zelf, die zo ook blootgesteld wordt aan schade. De duurste componenten van je gebouw gaan kapot, omdat je een klein percentage in totaal hebt bespaard op de 2 tot 3 procent kosten van dak-bevestigingsmateriaal. De ASTL is dus klein gedeelte van de kostprijs van je dak, maar ontzettend belangrijk als investering in schade- en risicobeperking.”