NL

Mechanisch bevestigde éénlaagse kunststof daksystemen

cases
Dak 3

Eénlaagse kunststof dakmembraansystemen worden toegepast op diverse gebouwtypes. Denk aan winkelcentra, logistieke centra, scholen ,en ziekenhuizen en meer. Wilt u technische informatie over de mogelijkheden van dit soort mechanische bevestiging? Dit artikel helpt u snel op weg.

Mechanische bevestigingsmethodes bevestigen de dakbedekking aan de onderconstructie door middel van een schroef en een drukverdeelplaat - vaak door de isolatielaag heen. Dit wordt ook wel een “warm dak” constructie genoemd, die bestaat uit een dakvloer, dampscherm, isolatie en daarbovenop een kunststof dakmembraan.

Mechanische bevestiging is een populair daksysteem: bij zo’n 50% van dakbedekking wordt gekozen voor mechanisch bevestigen. Andere opties zijn ballasten en volledig of partieel verlijmen.

Mechanisch verwerken van éénlaagse kunststof dakbedekking

Eenlaags dakbedekkingssystemendakbedekkingssysteemen worden in de meeste gevallen bevestigd met overlap van circa 100/120mm. Kunststof dakmembranen worden geproduceerd in verschillende breedtes. Brede rollen van 2 meter of meer worden gebruikt voor dakzones met de laagste windbelasting. In de rand-/perimeter- en hoekzones worden meestal de kleinere baanbreedtes toegepast om de hogere windbelasting in deze zones beter op te vangen.

De dakbanen worden met warme lucht gelast met een minimaal 40 mm brede lasnaad in de overlap. De rest van de overlap, 60/80 mm, wordt gebruikt voor de mechanische bevestiging van tules en metalen drukverdeelplaten die de dakopbouw bevestigen aan de dakconstructie. Het aantal benodigde bevestigers per m2, wordt bepaald door de werkelijke windbelasting van het dak, conform de Europese windlastnorm EN 1991-1-4.

Heeft u hulp nodig bij de berekening van de windbelasting? Onze technical support helpt u snel op weg.

Vraag uw windlastberekening aan!

Bevestigers voor mechanische éénlaagse kunststof dakbedekking

Guardian biedt een breed gamma aan drukverdeelplaten en kunststof tules voor een veilige bevestiging van kunststof dakmembraansystemen, zowel op zachte als harde ondergronden en isolatiesoorten. Het standaard assortiment van Guardian overlapbevestigers kent rekenwaarden van 500 - 700 N/bevestiger, afhankelijk van het type membraan. De high performance range van het Guardian assortiment behaalt rekenwaarden van maar liefst 700 - 950 N/bevestiger!

De rekenwaarde voor elke membraan - plaatje/tulecombinatie is bepaald op basis van grootschalige windkisttestenvolgens testmethode EN-16002.

Guardian standaard overlapbevestigers voor kunststof dakmembraansystemen:

Guardian high performance overlapbevestigers voor kunststof dakmembraansystemen:

  1. Bevestiger: RB 48
  2. Inductietechiek: GuardianWeld Inductiesysteem

Materiaal

Gewapende PVC, dikte 1,2 - 2,00 mm
Gewapend TPO/FPO, dikte 1,2 - 2,0 mm
EPDM, dikte 1,1 - 2,1 mm

Gangbare dakmembraanbreedtes: 1,0 / 1,5 / 1,6 / 2,0 / 2,1 meter

RB48
GWT+BS+PVC

Alternatief voor overlapbevestiging: inductielastechniek

Overlapbevestiging is echter niet de enige keuze. Een alternatief is een methode waarbij door middel van inductielastechniek het dakmembraan aan speciaal ontwikkelde drukverdeelplaatjes wordt verkleefd.

Bij deze methode bedraagt de overlapbeedte 60/80 mm. De drukverdeelplaatjes worden niet in de overlap aangebracht maar op de isolatie, volgens een vooraf bepaald patroon (veldbevestiging), afhankelijk van de windbelasting. Het membraan wordt vervolgens uitgerold over het dak. Elk plaatje wordt door middel van het inductielasapparaat (GuardianWeld) verkleefd aan de onderkant van het dakmembraan, zonder het dakmembraan te perforeren.

Ontdek de beste bevestigingsoplossing voor uw project

De experts van Guardian zitten voor u klaar om mee te kijken met uw project. Zo weet u zeker dat u de juiste keuze in uw bevestigingsoplossing maakt.

Neem direct contact op!