NL

FM Approval windlastberekening: waarom, hoe en wat

cases
FM Approval wind load calculation: how, what and why?

Wij werken graag met FM Approved producten. Een deel van onze eigen bevestigers werd al getest door de grote verzekeraar en kreeg het keurmerk. Een korte uitleg waarom we dat zo belangrijk vinden, hoe dat werkt met een FM windlastberekening en welke opvallende testresultaten wij boekten.

3x waarom wij kiezen voor FM Approval

  1. Het keurmerk is bewijs van een van de hoogst haalbare kwaliteit in dakmaterialen en -systemen.
  2. Werken volgens FM Approval is een groeiende trend op de Europese markt.
  3. Ons FM Approved assortiment en kennis maakt ons ook een interessante partner op de Canadese en Amerikaanse markt, in de toekomst.

De eerste en belangrijkste reden: het is een van de hoogst haalbare certificering op de markt. Keur je je producten of complete daksysteem volgens de Europese normen, dan voldoe je aan de (wettelijke) voorwaarden. Hou je je aan de normen van FM Global, dan weet je zo zeker als mogelijk dat je dak(systeem) van kwaliteit is gemaakt. Zeer hoge kwaliteit, met minimaal risico. 

Dat komt doordat FM Global alleen gebouwen verzekert die aan hun eigen standaarden voldoen. En die zijn hoog. De verzekeringsmaatschappij loopt natuurlijk zo weinig mogelijk risico door constructies te maken met kwaliteitsproducten. 

Slim vanuit zakelijk oogpunt, en goed voor de kwaliteit van gebouwen en daken wereldwijd. Want inmiddels weet men dat producten en systemen met FM Approval van de bovenste plank zijn. 

In de Verenigde Staten tenminste, is dat algemeen bekend. In Europa begint de kennis nu te groeien onder projectontwikkelaars, ingenieurs, architecten, adviseurs en gebouweigenaren. Geen sterke groei, maar een groei zien we wel degelijk. De tweede reden voor ons om te investeren in FM Approvals, is de groei op de Europese markt. Met als belangrijkste die in Nederland, België, Ierland, Duitsland en Polen. Maar ook in de rest van Europa zien we potentie. 

Bouwprofessionals en investeerders in die landen zien namelijk 2 belangrijke redenen om te kiezen voor FM Approvals voor de gebruikte producten, materialen en daksystemen van hun gebouwen: 

  • Het is de hoogst haalbare graad voor kwaliteitsproducten en -systemen en daarmee de meest veilige en betrouwbare keuze voor hun pand.
  • Het is een interessante factor om grote huurders uit de Verenigde Staten aan te trekken richting hun Europese gebouwen.

Voor ons is er daarnaast nog een derde reden voor FM Approval. We zien kansen op de Canadese en Amerikaanse markt voor Guardian. Onze ervaring en kennis met FM Approval – onder hen welbekend en hoog gewaardeerd – maakt ons daar een welkome partner in dakoplossingen. 

Allemaal redenen om te werken met FM Approved producten en daksystemen. Redenen die samen eigenlijk maar één doel hebben: een dak van zulke kwaliteit neerzetten, dat het de FM tests met vlag en wimpel doorstaat. Want dan weet je zo zeker als kan, dat je pand veilig is onder de meest extreme (wind)omstandigheden. 

Hoe een FM windlastberekening gemaakt wordt

Een windlastberekening is bedoeld om te zien onder welke windomstandigheden een dak intact blijft. Om een daksysteem te ontwerpen, welke de berekende windbelasting kan opvangen Oftewel: is de kwaliteit dermate hoog, dat het (extreme) omstandigheden kan doorstaan? 

Daarom vragen we bij elk (mogelijk) nieuw project eerst alle gegevens van het gebouw op, kijken we hoe het terrein eruit ziet en bekijken we welke windbelasting er geldt. Op basis daarvan maken wij vervolgens de windlastberekening. 

Ten eerste volgens de Europese regels met eventuele nationale bijlagen van het betreffende land, en vervolgens met de standaarden van FM. Daarvoor maken we gebruik van “Roofcalculator”. Een tool die volledig ingericht is volgens de windbelastingnormen van Europa en FM. 

Je voert de te gebruiken producten en systemen in in de database, vult verdere waarden in – zoals het type terrein, de windsnelheden ter plekke, de hoogte van het gebouw en constructie type – en maakt zo direct digitaal de FM windlastberekening. Hier rolt een oordeel in de vorm van een dakontwerp met bevestigingspatroon uit

Op basis daarvan brengen we een advies uit. Een eerste advies volgens de EU regels – betreffende breedtes van dakbanen en keuzes in dakbevestigingsmateriaal – en vervolgens een advies met een stapje extra in kwaliteit materialen en systemen die voldoen aan de eisen van FM Global. Die laatste dus volgens een van de hoogste standaarden, uitgerekend via de FM windlastberekenings-methode. 

Afhankelijk van de mate in veiligheid en het minimaliseren van het risico bij windomstandigheden, kan de ontwikkelaar vervolgens kiezen voor één van die adviezen. De standaard, of het maximale in haalbare kwaliteit en zekerheid.  

Wat is FM Approved, voor maximale windbelasting?

Voor die FM windlastberekening, werken wij met een volledig FM Approved daksysteem. De maximale optie. Producten en systemen waar wij dus de voorkeur aan geven. Niet voor niets voldoet een hele reeks van onze Guardian dakbevestigingsproducten en -systemen aan dit keurmerk:

Op dit moment zijn in totaal circa 17 systeem-opbouwen van ons FM Approved. En dat aantal groeit, doordat we constant samenwerken met nieuwe producenten.

Op die manier zijn we leidend vanwege onze hoogste testbeoordeling, en omdat onze kennis van FM Approvals voor de Europese markt groot is. Wij werken dan ook niet voor niets met Europese partners en exclusieve dealers in Europa, die dit gedeelte geheel aan ons overlaten. Wij hebben de kennis, en we hebben de kwaliteit. Ja, je mag ons expert op het gebied van FM Approval en de beste in FM windbelasting op de Europese markt noemen.