Mechanische bevestiging tegenover lijmen

cases
Mechanical fastening

Wanneer je spreekt over mechanisch bevestigen in de (platte) daken wereld, worden hiermee 2 zaken bedoeld:

  1. de isolatie bevestigen aan de onderconstructie door middel van een schroef en drukverdeelplaat of schroef en tule;
  2. de dakbedekking door de isolatielaag heen bevestigen aan de onderconstructie door middel van een schroef en drukverdeelplaat of schroef en kunststof tule.

In tegenstelling tot verlijmde systemen, is er bij mechanische bevestiging altijd een correctie mogelijk, mocht een bevestiger niet goed geplaatst/gemonteerd zijn.

Per zone op het dak kan exact het aantal bevestigers en het type bevestiger worde bepaald door middel van een windlastberekening. Direct nadat de bevestigers geplaatst zijn, kunnen deze de volledige windbelasting opnemen.

Isolatie wordt steeds vaker in meerdere lagen toegepast door hogere isolatie-eisen. Met mechanische bevestigers kunnen deze lagen met één bevestiger worden vastgezet. Het gebruikt van kunststof tules reduceert daarnaast het effect van koudebruggen, dat bijvoorbeeld met metalen plaatjes gecreeërd wordt. Een ander voordeel van mechanisch bevestigen is ook dat bij de verwerking hiervan geen vluchtige of gevaarlijke stoffen vrijkomen én dat aan het eind van je werkdag je kleren nog steeds schoon zijn!

Wanneer een ondergrond niet sterk genoeg is om mechanische bevestiging toe te passen, van toepassing op bijvoorbeeld houten balken, kan er altijd bekeken worden of er bevestigd kan worden in de onderliggende constructie. Met het GuardianWeld-systeem (een door Guardian ontwikkeld innovatief, inductie lassysteem) worden de drukverdeelplaatjes alleen in de liggers (TT-elementen) vastgezet. Onafhankelijk van de overlap van de dakbedekking.

Voornamelijk in de winter heeft mechanisch bevestigen een streep voor op verlijmen; kou heeft weinig tot geen effect op het plaatsen van een bevestiger. Niet voor niets wordt er in de Scandinavische landen zoveel mechanisch bevestigd!

Voordelen mechanische bevestiging versus verlijmde systemen

  • De weerstand tegen windbelasting is goed te berekenen
  • Een mechanisch bevestigde dakconstructie is relatief eenvoudig te scheiden bij een sloop; daardoor milieubewuster
  • Eenvoudige montage en goed controleerbaar
  • Kunststof tules verminderen de koudebruggen die schroeven veroorzaken
  • Drukverdeelplaatjes, tules en schroeven zijn onbeperkt houdbaar
  • Schroefboormachine is voldoende om te bevestigen
Achille de Martelaere:

Hi there! Do you prefer browsing our website in another language?