NL

Wij zijn al 20 jaar echte verbinders!

cases
Guardian 20 jaar

Guardian BV, toonaangevende internationale speler in dakbevestigingsmaterialen voor platte daken, bestond twintig jaar in oktober 2021. Een mijlpaal. En een goed moment om terug en vooral ook vooruit te blikken. Wat waren de belangrijkste ontwikkelingen en kantelpunten de afgelopen jaren? Waar staat Guardian voor? En waar wil het bedrijf naartoe? Lucas Borsboom, Managing Director van Guardian, neemt je mee.

“Zelf ben ik tien jaar geleden gestart bij Guardian. Ik begon als General Sales Manager en ben nu acht jaar eindverantwoordelijk. Een geweldige functie. Waarom? Omdat de markt waarin we actief zijn legio nieuwe uitdagingen biedt. Er liggen groeimogelijkheden in bestaande en nieuwe markten. Die wil ik graag verzilveren. En om dat te kunnen, bouwen we tegelijkertijd verder aan de professionalisering van onze interne organisatie. Ik geniet oprecht van het samenwerken met onze klanten, partners, leveranciers en collega’s. We ‘connecten’. Staan schouder aan schouder. Dat maakt Guardian een prachtbedrijf.” “Voor augstus 2018 opereerde ons bedrijf onder de naam Afast. Veel dakdekkers en partners in Nederland kennen die naam wel. Maar Guardian, de merknaam van onze producten, was veel bekender in Europa. Om verwarring te voorkomen en uniformiteit te creëren, kozen we er drie jaar geleden bewust voor onze naam te veranderen. De naam Guardian paste bij de nieuwe koers die we gingen varen.

Start en professionaliseringsslagen

“Afast werd in 2001 opgericht. De drie oprichters zagen destijds het potentieel in de markt. Ze startten klein en zochten en vonden een investeerder in 2003 - het Ierse CRH die Afast voor 100 % overnam - om de snelle groei van het bedrijf mede mogelijk te maken. Graag wilden ze de productie van de materialen in eigen hand hebben. Zelf stansen deden we al. En in 2007 was de eerste spuitgietmachine een feit! Bevestigingsproducten konden nu sneller en goedkoper op klantwens gemaakt worden en tegelijkertijd konden we veel nieuwe oplossingen op de markt introduceren. Ons productengamma werd uitgebreider en onze productiecapaciteit groeide snel van tienduizenden naar miljoenen kunststof producten. Daarnaast kozen we bewust voor het uitgebreid laten certificeren van onze productenlijn. Waardevol omdat het kwaliteitsbewustzijn binnen Guardian nog verder groeide. En omdat het vertrouwen van de markt in onze producten hierdoor nog groter werd.

Lucas

Forse groei binnen SFS

“In 2010 verkocht CRH Guardian en in januari 2011 sloten we ons aan bij het Zwitserse SFS Group: een familiebedrijf met ambitie en een langetermijnvisie. Dat heeft ons geen windeieren gelegd. SFS bood ons alle ruimte. Maar wij creëerden die vrijheid ook zelf door ons uitgebreide en gecertificeerde productengamma en door uitmuntend te presteren. We groeiden van 12 medewerkers en EUR 5 miljoen omzet in 2010 naar 55 medewerkers en EUR 20 miljoen omzet in 2020. De marktomstandigheden zijn en waren gunstig en het aantal platte daken en mogelijkheden in Europa nam fors toe. Er zijn jaren bij dat we een groei kenden van 20% tot 25%. Dat vroeg nogal wat van het bedrijf. Samen continu verbeteren, slim innoveren en professionaliseren was geen optie maar noodzaak. Daar hebben we veel van geleerd en daar plukken we nu nog de vruchten van. Guardian produceert nu deels in Nederland, bij SFS in Turkije en koopt deels in het Verre Oosten in. We zijn optimaal ingericht om aan de huidige en toekomstige marktvragen tegemoet te komen.” In 2015 is hier ook onze eigen SFS marktorganisatie toegetreden voor de Benelux markt, die gericht is op bevestigingsmaterialen en achterconstructie systemen voor de gevel. De laatste jaren zijn extreem succesvol geweest voor nieuwe SFS productlijnen zoals valbeveiliging, Nvelope en bevestigingsmaterialen voor dak- en gevel. Het marktpotentieel voor
deze segmenten is enorm voor de komende jaren.

Onderscheidende marktbenadering met vast partnernetwerk

“Guardian heeft een sterke positie op de Benelux thuismarkt en breidt deze gestaag uit. We zoeken daarnaast in ieder land waar we kansen zien een of twee vaste, betrouwbare partners. We beleveren bewust niet direct. Het vinden van de juiste partner is niet altijd even makkelijk; er gaat een grondig onderzoek aan vooraf en we financieren de eerste jaren best veel voor. Een risico dat we nemen. Maar daarna betaalt het zich wel uit. Je moet uiteindelijk samen durven investeren. Samen innoveren. En samen eventuele problemen oplossen. Voor ons heeft deze aanpak tot significant meer omzet, groei en ook plezier geleid. We onderhouden hele fijne banden met al onze partners. Ik benadruk daarbij dat, naast onze kwaliteitsproducten, de services die wij verlenen voor onze partners en hun klanten van grote waarde zijn. Denk aan services op het gebied van windlastberekeningen, systeem testen en aan advisering op praktisch gebied. Maar ook aan marketing ondersteuning en salespromotie. Hiermee bereiken en verbinden we de gehele gebouwschil.”

Circulair

Duurzame en circulaire ontwikkelingen

“Platte daken krijgen steeds vaker nieuwe functionaliteiten. Denk aan zonnepanelen, waterbuffering en groendaken. Of aan ontmoetingsplekken of zwembaden op het dak. In Zwitserland is zelfs wettelijk vastgelegd dat alle nieuwe platte daken groendaken moeten worden. Ieder land stelt zijn eigen eisen als het om functionaliteiten van daken gaat. En op basis daarvan stellen wij - samen met onze partners - het best passende assortiment per land samen. We dragen zo bij aan het mogelijk maken van vergroening en verduurzaming van het dak. We hebben verder, samen met andere dakpartners, hard gewerkt aan ‘het circulaire dak’. Alle producten die we bieden zorgen ervoor, dat de afzonderlijke onderdelen in de dakopbouw demontabel en dus recyclebaar zijn. We nemen ze terug als een gebouw ontmanteld moet worden en hergebruiken ze.”

De kracht van Guardian

“Wij zijn blij onderdeel te zijn van SFS. De SFS Group is altijd geïnteresseerd om te investeren in kansen. We profiteren van de aanwezige ervaring en know-how van met name automateriseringstools. Hun automatiseringsprogramma SAP, Cube en het vorig jaar geïmplementeerde nieuwe warehousemanagementsysteem gaven een boost aan LEAN en efficiënt werken. Persoonlijk ben ik echter het meest trots op mijn collega’s. Iedereen is loyaal, betrokken en wil zich continu verbeteren. Daar geef ik ze graag alle ruimte voor. Medewerkers krijgen vrijheid en verantwoordelijkheid bij Guardian. We hebben een gezamenlijk doel maar iedere medewerker plaveit zijn eigen weg daarnaartoe. We maken structureel inzichtelijk wat iemands toegevoegde waarde is, afgezet tegen het resultaat dat we boeken. Want we doen het echt samen. Onze klanten waarderen onze loyaliteit en ons denken in oplossingen. Ik heb ontzettend veel zin in de uitdagingen die voor ons liggen. Laten we niet alleen mechanisch verbinden, maar ook digitaal. Kom maar op!”