Klimaatdak, duurzaam initiatief voor toekomstbestendig bouwen
Initiatief van Embuild Vlaanderen samen met Buildwise
Op het evenement 'Klimaatdak, de toekomst? Van dakpathologiëen naar dakdromen' op maandag 22 april 2024 hebben wij, Guardian, als trotse partner van De Vijfde Gevel, het Charter voor het Klimaatdak ondertekend.
Hiermee laten we zien dat we actief betrokken zijn bij de ontwikkeling van duurzame daken die niet alleen technisch correct worden gebouwd, maar ook bijdragen aan circulariteit en multifunctionaliteit. Als Guardian zijn we vastbesloten om onze rol te vervullen en streven we ernaar om samen met onze partners concrete stappen te zetten richting een groenere toekomst.
Waarom klimaatdak initiatief?
Veel platte daken, die zich uitstrekken over enorme oppervlakken, doen enkel dienst als afdekking en afdichting van het gebouw waar ze deel van uitmaken. Dit is een gemiste kans, vooral omdat deze grote, ongebruikte ruimtes juist kunnen helpen bij het aanpakken van grote maatschappelijke problemen zoals klimaatverandering en het verlies aan biodiversiteit.
Het is belangrijk om platte daken multifunctioneel en zo duurzaam mogelijk te benutten, maar dit vraagt om betrokkenheid en actie van verschillende partijen en overheden. Overheden spelen een cruciale rol, omdat ze regelgeving kunnen opstellen en vaak grote opdrachtgevers zijn voor bouw- en renovatieprojecten. Maar ook andere belanghebbenden, zoals bouwheren, aannemers, producenten van bouwmaterialen, studiebureaus, architecten en onderzoeksinstellingen, hebben allemaal de mogelijkheid om positief bij te dragen aan de doelen van het Klimaatdak.
Bij het streven naar duurzaamheid staat kwaliteit altijd voorop. Een duurzaam dak wordt in de eerste plaats ontworpen met een lange levensduur in gedachten. Het wordt maximaal geïsoleerd om klimaatneutraliteit te bevorderen en zo ontworpen en geconstrueerd dat het onderhoudsvriendelijk is. Daarnaast daarnaast speelt circulariteit een belangrijke rol; een economisch systeem waarin grondstoffen, producten en materialen worden hergebruikt, gerepareerd, gerecycled en opnieuw benut, in plaats van ze na gebruik weg te gooien.
Voor meer informatie over het initiatief en het protocol van het Klimaatdak, kun je terecht op: https://klimaatdak.webnode.be/