NL

Corrosieweerstand mechanische bevestigers bij toepassing op zwembad-daken

cases
Pool

Er is veel onduidelijkheid aangaande de mechanische bevestiging van daken op zwembaden. Dit komt mede doordat er verschillende regels en gewoonten zijn in de verschillende landen om ons heen. In België is mechanische bevestiging op daken van zwembaden simpelweg niet toegestaan. Hierdoor worden in Belgie daksystemen op zwembaden altijd verlijmd. In bijvoorbeeld Duitsland en het Verenigd Koninkrijk mag alleen gewerkt worden met RVS bevestigers van minimaal A 5 kwaliteit.

 

Onderzoeken naar bevestigingssystemen

In Nederland zijn in de afgelopen jaren verschillende onderzoeken gedaan naar RVS bevestigingssystemen in een zwembadomgeving. Deze onderzoeken richte zich hoofdzakelijk op RVS ophangsystemen van bijvoorbeeld leidingen en installaties.

Voor de toepassing op zwembaden is gebleken dat austenitisch RVS gevoelig is voor stress-corrosie in chloorrijke omgevingen. Met name aan de onderzijde van het dak waar de RVS schroeven blootgesteld worden aan het chloor. Naast de stress-corrosie is het verschijnsel bekend dat de staalprofielen rondom een RVS  bevestiger kunnen corroderen, waardoor er speling komt tussen de bevestiger en het staal en de schroef los komt te zitten, zogenoemde staalcorrosie.

Advies!

Door de uitkomsten van deze onderzoeken, adviseert Guardian dat op zwembaden carbon stalen schroeven worden gebruikt, met een coating die een corrosiebescherming biedt van 30 cycli volgens de kesternichtest.
Een standaard dakschroef moet volgens de European Assessment Document (EAD) een minimale corrosieweerstand hebben van 15 cycli volgens de Kesternichtest.

BS 6,1

Guardian schroef op staal: BS 6,1

De  BS-61 schroef van Guardian is voorzien van een zogenoemde 30 cycli coating. De  coating op onze BS-61 schroef  zal de bovengenoemde vormen van corrosie niet vertonen. Het carbon staal voorkomt de stress-corrosie, terwijl de coating staal corrosie tegen gaat.

Wij adviseren voor het bevestigen van een daksysteem op een zwembad derhalve het gebruik van de Guardian BS-6,1 schroef, met de 30 cycli coating, bij voorkeur in combinatie met een tulesysteem.
Een schroef/tule combinatie verkleint de koudebrug van de bevestiger door de isolatie. Hierdoor krijg je ook minder condensvorming aan de schroef.

Andere ondergronden

Op beton - en gasbetondaken kent men geen problemen met mechanische bevestiging. Dit omdat de bevestiger in de ondergrond zit en niet in contact staat met het binnenklimaat. Een ondergrond van hout tref je niet vaak aan in een zwembad.
Advies hierop  is altijd op aanvraag omdat de houtsoorten divers zijn en per geval bekeken moet worden wat de beste oplossing is.