NL

Leak Detection: Voorkom waterschade door daklekkage

cases
guardian-leak-detection

Vaak komt daklekkage geheel onverwachts. Opeens heeft u als gebouweigenaar of -gebruiker te maken met waterschade, dat hoge en onvoorziene kosten met zich meebrengt. U kunt waterschade echter voorkomen, door lekkage in een vroeg stadium op te sporen. Dit kan - snel, eenvoudig en kostenbesparend - met Leak Detection van Guardian

Lekdetectie voorkomt waterschade 

Of u nu gebouweigenaar bent, of gebruik maakt van het gebouw, u bent geholpen met kwalitatieve lekdetectie. Zo bent u, én uw waardevolle inboedel, beschermt van waterschade. Lekdetectie vindt plaats via een dak monitoring systeem. Dit systeem vertelt  niet alleen dát er een lek is, maar ook exact wáár de waterplek zit, nog vóór het zichtbaar is in het gebouw.

Er zijn veel verschillende lekkage detectie systemen. Echter zijn veel van deze dak monitor systemen lastig te plaatsen en ingewikkeld om uit te lezen. Daardoor is lekdetectie door middel van deze systemen alleen uitvoerbaar en bedienbaar door specialisten. Die moeten worden ingehuurd, wat een extra kostenpost voor gebouweigenaren betekent. 
 
Die kostenpost kunt u - net als waterschade - eenvoudig voorkomen. Er is namelijk een systeem dat even makkelijk te plaatsen als uit te lezen is, en dat grote onvoorziene interieurs aan het dak voorkomt – laat staan waterschade aan inventaris en gebouw. De naam: “Leak Detection”.  

Leak Detection werkt anders

Leak Detection van Guardian werkt anders. Makkelijker en effectiever. Van origine van kwalitatieve Duitse makelij, door ons als alleenrecht-houder gedistribueerd in onder andere heel de Benelux, Scandinavië en Italië.

Hoe dat werkt? De waterdetectie chips worden in dit systeem onderin de isolatie geplaatst, de dakbedekking gaat eroverheen. Dat kan een dakdekker of aannemer moeiteloos doen – installeren kost een paar seconden per chip – bij de aanleg van een nieuw dak of de renovatie van uw bestaande dak bijvoorbeeld. Hoeveel chips u aanlegt op een dak is afhankelijk van verschillende factoren, zoals wensen, eisen en het type dak. Gemiddeld worden chips tussen de 1 per 1m2 of 1 per 4m2 geplaatst. 

Uitlezen hoeft u vervolgens niet aan experts over te laten, maar kan ieder persoon uitvoeren. Het Leak Detection systeem werkt namelijk met een simpele scanner en een app op de telefoon. De scanner maakt contact met de chips, die doorgeven of er water onder de dakbedekking zit. De scanner staat via bluetooth in verbinding met een app, die op elke smartphone of tablet geïnstalleerd kan worden. 

Uitlezen is simpel: het letterlijke oordeel “droog” of “nat” wordt rechtstreeks per chip doorgegeven in de app terwijl u rondloopt over het platte dak met de scanner. Geeft een chip de melding “nat” aan, kunt u direct maatregelen treffen in een vroeg stadium. Zo kunt u dure waterschade voorkomen aan pand of inboedel en houdt u uw dak vrij van lekkages.

Een systeem dat grote voordelen met zich mee brengt, dus. Wilt u snel de aanzienlijke economische en praktische voordelen? We sommen ze kort op, voor zowel gebouweigenaar als -gebruiker en inboedel. 

De 5 voordelen op een rij

1. Gemakkelijk in plaatsing en gebruik

In bovenstaand stuk werd het al duidelijk. Als u ziet hoe het Leak Detection systeem werkt, ziet u dat het vooral gemakkelijk in het gebruik is. Met de scanner in de ene hand en de app in de andere hand kan eenieder het dak op en direct zien of zich er een (beginnende) lekkage onder de dakbedekking bevindt. 

Maar dat is niet het enige belangrijke voordeel. Dit roof monitoring systeem laat u bovendien exact zien waar het water zich dan bevindt, waardoor u snel en doelgericht dit lek kunt oplossen en grotere problemen (en kosten) kunt voorkomen.

2. Vind water vóór het schade aanricht

Waterschade is het laatste wat een gebouweigenaar en -gebruiker wil. Of het nu gaat om het dak van een fabriek, garage, overkapping of winkel - u wilt schade en risico voor inventaris als wellicht het productieproces onder het dak voorkomen. Doet u dit niet? Dan kan het impactvolle gevolgen met zich meebrengen:: grote schadeposten van zowel inboedel als van het noodgedwongen stilleggen van werkprocessen. 

Iedereen is er dus bij gebaat om een lek snel te detecteren en waterschade te voorkomen,, dus vóór het lek zichzelf presenteert in de vorm van waterdruppels aan het plafond – en daar kunnen dagen tot weken overheen gaan. Leak Detection doet dit, doordat de chips water op de dampremmer onder de dakbedekking registreren.

Loopt u regelmatig de controleronde over het dak, dan is een lek dus snel ontdekt, voordat het schade en snel oplopende dak-onderhoudskosten en overige schade-kosten aan plafond en productieprocessen kost. 

3. Direct exacte waterlocatie

Met Leak Detection krijgt u geen indicatie bij benadering, maar een exacte plek waar het water zich bevindt. Zonder Leak Detection zou dit een enorme klus zijn. Met andere systemen is het nodig om alles op de dakbedekking zoals tegels en grind te lichten voor de controle, om te ontdekken waar de bewuste waterplek zich verschuilt. Een karwei waar alsnog een hoop kosten bij komen kijken.

Bovendien kan de bewuste waterplek zich al gauw 5 tot 7 meter verderop bevinden ten opzichte van de plek waar druppels door het plafond komen. Dat is een grote straal om binnen te gaan zoeken op een dak. Leak detection voorkomt dus extra werk en mogelijke extra kosten door de ingenieuze chiptechnologie. 

4. Aantrekkelijk bij verkoop en overdracht

Een detail, maar de aanwezigheid van een kwalitatief lekkage detectie systeem kan een belangrijk verschil maken in de aantrekkelijkheid van een pand bij verkoop en overdracht. U kunt ter plekke laten zien dat het dak geen lekkage bevat, en nog eens bij de overdracht. Bovendien is het systeem natuurlijk een grote pré voor de geïnteresseerde koper, omdat hij zijn pand hiermee van sterk verminderd risico op waterschade voorziet.

5. Levenslang herbruikbaar

Waardevol in deze tijd van duurzaamheid en circulair bouwen: de chips, gaan levenslang mee. Is een chip een keer nat geweest, dan hoeft hij niet vervangen te worden. Hij kan gewoon worden gedroogd en opnieuw gebruikt, zodra het lek is gerepareerd. Zolang als het dak meegaat, zal dit systeem daardoor bruikbaar blijven. Een levensduur van 20, 30 of 40 jaar is geen enkel probleem. 

En zelfs bij het slopen van het dak is het systeem eruit te halen en te hergebruiken. 

Duurzame samenwerking 

Denkt u na over het plaatsen van een nieuw plat dak? Dan kunt u gelijk kiezen voor een hoogwaardig daksysteem waarin de lekdetectie verwerkt zit. Guardian heeft in Nederland namelijk gekozen voor een samenwerking met de duurzame daksystemen producent Wédéflex. 

Wédéflex is al meer dan veertig jaar toonaangevend leverancier van bitumen dakproducten in Nederland. Wédéflex onderscheidt zich sterk in de markt omdat ze geen enkele concessie doet op het gebied van kwaliteit en alleen samenwerkt met de beste dakdekkersbedrijven. 

“Wédéflex is toonaangevend en vooruitstrevend in bitumineuze daken. En net als Guardian wil Wédéflex eerst iets goed ontwerpen, dan iets goed maken en dat vervolgens optimaal onderhouden. Het gaat om de langst mogelijke levensduur van een dak. Met Leak Detection kunnen we daar samen aan bijdragen. De keuze voor Wédéflex was daarom snel gemaakt.”, aldus Roger Theelen, General Sales Manager bij Guardian. Lees hier meer over de samenwerking. 

Bent u benieuwd welke Leak Detection mogelijkheden u heeft? Neem dan vrijblijvend contact op met onze professionals. Bel 0492 597400 of stuur een e-mail naar info@guardian.nl.

Contact

Samengevat

Leak Detection van Guardian werkt anders dan andere dak monitoring systemen. Het werkt met chips die gemakkelijk op verschillende plaatsen onder de isolatie te plaatsen zijn, en die vervolgens via een scanner in een simpel uitleesbare app aangeven waar zich exact water bevindt in het dak. Nog vóór het waterschade kan veroorzaken, waardoor u grote risico’s en hoge kosten kunt voorkomen. 

Een systeem dat daardoor niet alleen praktisch, maar ook economisch interessant is, om een paar redenen: 

  • Het is gemakkelijk in plaatsing en gebruik, met chips in het dak, een handscanner en een overzichtelijke app op uw smartphone of tablet. 
  • Het vindt water vóór het schade aanricht, doordat de chips zich onder de dakbedekking en isolatie, maar boven de damprem bevinden, nog voor water het plafond in kan lekken.
  • De chips geven direct de locatie van het water aan, wat een zoektocht in een grote straal na het constateren van waterschade bespaart. 
  • Het systeem is aantrekkelijk bij verkoop en overdracht, omdat er ter plekke aangetoond kan worden dat het dak watervrij is, en de koper met dit systeem het risico op waterschade verkleint in zijn nieuwe pand.
  • De chips gaan een leven lang mee. Chips kunnen worden gedroogd nadat ze nat zijn geweest en het hele systeem kan zelfs uit een dak worden gehaald en verplaatst als een dak wordt gesloopt. Erg duurzaam dus.

Conclusie

De grote vraag bij kwaliteit in daken en lekdetectie systemen is altijd: bent u bereid nu te investeren voor iets dat later kan komen? Iets dat mogelijk en met gemak grote schade kan aanrichten aan pand en inboedel? Wilt u problemen en kosten voorkomen, ook als die nu nog niet direct in zicht zijn? 

Zeker wanneer er zich onder het dak kwetsbare materialen en processen bevinden – zoals in kantoorpanden, magazijnen of datacenters – dan is het een kwestie van de risico’s tegen de kosten afwegen. Komt u onderaan de streep uit op grote kostenposten bij waterschade, dan is het de moeite om die investering in dit slimme Leak Detection systeem te maken. 

Aan u de overweging. Aan ons de taak om u verder te informeren over het systeem, mocht dat wenselijk zijn. Neem daarvoor contact op via 0492 597400 of stuur een e-mail naar info@guardian.nl.