Leak Detection: vindt water vóór dakschade

cases
guardian-leak-detection

Zowel gebouweigenaar als gebruiker, inclusief inboedel, zijn geholpen met kwalitatieve lek detectie. Een dak monitoring systeem dat niet alleen vertelt dát er een lek is, maar ook exact wáár de waterplek zit, nog vóór het zichtbaar is in het gebouw. Een systeem dat even makkelijk te plaatsen als uitlezen is, en dat grote onvoorziene interieurskosten aan het dak voorkomt – laat staan waterschade aan inventaris en gebouw. De naam: “Leak Detection”.  

Leak Detection is, zoals de naam al vermeld, een lekkage detectie systeem. Maar niet zoals de meeste andere dak monitor systemen. Andere systemen zijn vaak lastig te plaatsen, uit te lezen, en daardoor alleen uitvoerbaar en bedienbaar door specialisten. Die moeten worden ingehuurd, wat een extra kostenpost voor gebouweigenaren betekent. 

Leak Detection werkt anders

Leak Detection van Guardian werkt anders. Makkelijker, en effectiever. Van origine van kwalitatieve Duitse makelij, door ons als alleenrecht-houder gedistribueerd in onder andere heel de Benelux, Scandinavië en Italië.

Hoe dat werkt? De waterdetectie chips worden in dit systeem onderin de isolatie geplaatst, de dakbedekking gaat eroverheen. Dat kan een dakdekker of aannemer moeiteloos doen – installeren kost een paar seconden per chip – bij de aanleg van een nieuw dak of de renovatie van uw bestaande dak bijvoorbeeld. Hoeveel chips u aanlegt op een dak is afhankelijk van verschillende factoren, zoals wensen, eisen en het type dak. Gemiddeld worden chips tussen de 1 per 1m2 en 1 per 4m2 geplaatst. 

Uitlezen hoeft u vervolgens niet aan experts over te laten, maar kan ieder persoon uitvoeren. Het Leak Detection systeem werkt namelijk met een simpele scanner en een app op de telefoon. De scanner maakt contact met de chips, die doorgeven of er water onder de dakbedekking zit. De scanner staat via bluetooth in verbinding met een app, die op elke smartphone of tablet geïnstalleerd kan worden. Uitlezen is simpel: het letterlijke oordeel “droog” of “nat” wordt rechtstreeks per chip doorgegeven in de app terwijl u rondloopt over het dak met de scanner. 

En dat systeem levert een paar aanzienlijke economische en praktische voordelen op voor zowel gebouweigenaar als -gebruiker en inboedel. 

De 5 voordelen op een rij

1. Gemakkelijk in plaatsing en gebruik

In bovenstaand stuk werd het al duidelijk. Als u ziet hoe het Leak Detection systeem werkt, ziet u dat het vooral gemakkelijk in het gebruik is. Met de scanner in de ene hand en de app in de andere hand kan eenieder het dak op en direct zien of zich er een (beginnende) lekkage onder de dakbedekking bevindt. 

Maar dat is niet het enige belangrijke voordeel. Dit roof monitoring systeem laat u bovendien exact zien waar het water zich dan bevindt.

2. Vind water vóór het schade aanricht

Waterschade is het laatste wat een gebouweigenaar en -gebruiker wil. Het brengt zowel de inventaris als wellicht het productieproces onder het dak in gevaar. Het gevolg: grote schadeposten van zowel inboedel als van het noodgedwongen stilleggen van werkprocessen. 

Iedereen is er dus bij gebaat om een lek snel te detecteren, vóór het zichzelf presenteert in de vorm van waterdruppels aan het plafond – en daar kunnen dagen tot weken overheen gaan. Leak Detection doet dit, doordat de chips water op de dampremmer onder de dakbedekking registreren. 

Loopt u regelmatig de controleronde over het dak, dan is een lek dus snel ontdekt, voordat het schade en snel oplopende dak-onderhoudskosten en overige schade-kosten aan plafond en productieprocessen kost. 

3. Direct exacte waterlocatie

Met Leak Detection krijgt u geen indicatie bij benadering, maar een exacte plek waar het water zich bevindt. Zonder Leak Detection zou dit een enorme klus zijn. Met andere systemen is het nodig om alles op de dakbedekking zoals tegels en grind te lichten voor de controle, om te ontdekken waar de bewuste waterplek zich verschuilt. Een karwei waar alsnog een hoop kosten bij komen kijken.

Bovendien kan de bewuste waterplek zich al gauw 5 tot 7 meter verderop bevinden, ten opzichte van de plek waar druppels door het plafond komen. Dat is een grote straal om binnen te gaan zoeken op een dak. 

4. Aantrekkelijk bij verkoop en overdracht

Een detail, maar het kan een belangrijk verschil maken in de aantrekkelijkheid van een pand bij verkoop en overdracht. U kunt ter plekke laten zien dat het dak geen lekkage bevat, en nog eens bij de overdracht. Bovendien is het systeem natuurlijk een grote pré voor de geïnteresseerde koper, omdat hij zijn pand hiermee van sterk verminderd risico op waterschade voorziet. 

5. Levenslang herbruikbaar

Waardevol in deze tijd van duurzaamheid en circulair bouwen:de chips, gaan levenslang mee. Is een chip een keer nat geweest, dan hoeft hij niet vervangen te worden. Hij kan gewoon worden gedroogd en opnieuw gebruikt, zodra het lek is gerepareerd. Zolang als het dak meegaat, zal dit systeem daardoor bruikbaar blijven. Een levensduur van 20, 30 of 40 jaar is geen enkel probleem. 

En zelfs bij het slopen van het dak is het systeem eruit te halen en te hergebruiken. 

Samengevat

Leak Detection van Guardian werkt anders dan andere dak monitoring systemen. Het werkt met chips die gemakkelijk op verschillende plaatsen onder de isolatie te plaatsen zijn, en die vervolgens via een scanner in een simpel uitleesbare app aangeven waar zich exact water bevindt in het dak. Nog vóór het waterschade kan veroorzaken. 

Een systeem dat daardoor niet alleen praktisch, maar ook economisch interessant is, om een paar redenen: 

  • Het is gemakkelijk in plaatsing en gebruik, met chips in het dak, een handscanner en een overzichtelijke app op uw smartphone of tablet. 
  • Het vindt water vóór het schade aanricht, doordat de chips zich onder de dakbedekking en isolatie, maar boven de damprem bevinden, nog voor water het plafond in kan lekken.
  • De chips geven direct de locatie van het water aan, wat een zoektocht in een grote straal na het constateren van waterschade bespaart. 
  • Het systeem is aantrekkelijk bij verkoop en overdracht, omdat er ter plekke aangetoond kan worden dat het dak watervrij is, en de koper met dit systeem het risico op waterschade verkleint in zijn nieuwe pand.
  • De chips gaan een leven lang mee. Chips kunnen worden gedroogd nadat ze nat zijn geweest en het hele systeem kan zelfs uit een dak worden gehaald en verplaatst als een dak wordt gesloopt. Erg duurzaam dus.

Conclusie

De grote vraag bij kwaliteit in daken en lekdetectie systemen is altijd: bent u bereid nu te investeren voor iets dat later kan komen? Iets dat mogelijk en met gemak grote schade kan aanrichten aan pand en inboedel? 

Zeker wanneer er zich onder het dak kwetsbare materialen en processen bevinden – zoals in kantoorpanden, magazijnen of datacenters – dan is het een kwestie van de risico’s tegen de kosten afwegen. Komt u onderaan de streep uit op grote kostenposten bij waterschade, dan is het de moeite om die investering in dit slimme Leak Detection systeem te maken. 

Aan u de overweging. Aan ons de taak om u verder te informeren over het systeem, mocht dat wenselijk zijn. Neem daarvoor contact op via 0492 597400 of stuur een e-mail naar info@guardian.nl.

Hans Swinkels:

Hi there! Do you prefer browsing our website in another language?